Kattoteos led-valoilla keskussairaalan lastenkeskukselle

LED-valotaidetta keskussairaalalle

Tämän vuoden isoin projektini on lopuillaan. Sydänlapset ja -aikuiset ry halusi muistaa Pohjois-Karjalan keskussairaalalle rakennettavaa uutta lasten poliklinikkaa lahjoittamalla taidetta. Minulta tilattiin kaksi maalausta, LED-valoteos kattoon ja toinen maalaus seinälle. Teokset päätettiin sijoittaa lääkärin vastaanottohuoneeseen ja tutkimushuoneeseen niin, että pikku potilailla olisi jotakin mukavaa katseltavaa tutkimusten aikana.

Mitähän tästä oikein tulee

Suunnittelin teosten aiheet yhdessä lasten parissa työskentelevän sairaanhoitajan kanssa ja tein kustannuslaskelmat sekä toteutussuunnitelman. Alkuvuodesta 2019 sain tiedon, että suunnitelma on hyväksytty. Tunnetilat vaihtelivat lattiasta kattoon. Tilaus vastasi kaikkia unelmiani. Olen aina halunnut tehdä taidetta, joka puhuttelee ja on ennen kaikkea hyödyllistä tavalla tai toisella. Toisaalta olin kauhuissani. Entä jos kaikki meneekin pieleen? Entä jos en osaakaan suunnitella järkevää toimivaa kokonaisuutta? Entä jos joku kattoteoksen osa putoaa jonkun päähän? Tai entä jos… teoksista tulee rumia!?

Kädet maaliin

Päätin, että osaan. Ja jos en osaakaan, pyydän apua. Lähes vuoden päivät aherrettuani (toki välissä tuli tehtyä paljon muitakin töitä) voin ylpeänä todeta, että valmista tuli. Ainakin siitä kattoteoksesta. Seinäteoksen viimeistelen tällä viikolla, ja joulukuun puolella sekin ripustetaan toivon mukaan paikalleen. Alla on kuvia kattoteoksen tekoprosessista, ja lopuksi valmiin teoksen esittelevä video.

Monipuolinen projekti

Toteutus alkoi guasseilla maalaamistani luonnoksista, joiden pohjalta tein CAD-piirustukset pohjan ja irtopalojen CNC-leikkausta varten. Huolellisen pohjustuksen jälkeen alkoi maalaaminen, enkä varmasti valehtele sanoessani, että värikerroksia on enemmän kuin sata, tai kaksikin.

Maalaamisen lisäksi teoksen toteutukseen on liittynyt mm. rakennuspiirustusten tutkimista, LED-valaistuksen suunnittelua, turvallisen kiinnityksen miettimistä ja paljon googlettelua. Kilpikonnan taakse piilotin aukon, jonka kautta valokoneistoa voi tarvittaessa huoltaa, jos lamppu joskus kärähtää. Olen oppinut hurjan paljon ja toivon, että pääsen tekemään jotain vastaavaa uudestaankin. Seinäteoksesta kerron lisää pian!