19.12.

Kuten arvata saattaa, Jan rakastaa avantouintia. Siellä, missä hän asuu, sitä voi harrastaa ympäri vuoden. Kaikkein parasta harrastuksessa on, että Kipikin pitää siitä.

Tämän teoksen ensimmäiset luonnokset tein jo vuonna 2017, mutta lopullisen toteutuksen vasta tänään. Kuvan jälkeen voit lukea lisää Jääkarhu Janin syntymästä.

Jääkarhu Janin uimahyppy

Kuinka Jan syntyi

Tietysti aivan alunperin Jan on syntynyt äidistään, niin kuin me kaikki muutkin. Hän oli sellainen aivan vastustamattoman suloinen pehmeä valkoinen pallero. Mutta haluankin kertoa siitä, kuinka löysin hänet itse.

Jan löytyi eräällä junamatkalla halki harvaan asutun ja suuren Suomenmaan vuonna 2017. Minulla oli mukana luonnosvihko, ja ajan kuluksi annoin viivan viedä. Paperilleni ilmestyi jääkarhu miettiväinen ilme naamallaan. Hän oli vähän surullisen oloinen, ja arvelin hänen tarvitsevan ystävää. Piirsin seuraavalle sivulle pienen luonnoksen Janista ja napakettu Kipistä katselemassa aurongonlaskua. Myöhemmin syntyneen lopullisen kuvan ja siihen liittyvän runon löydät joulukalenterin 12. päivältä.

Seuraavalle sivulle piirtelin karhua eri asentoihin ja mietin, mitä se voisi tehdä. Luonnokset jääkarhu Janin uimahypystä syntyivät. Ne jäivät kuitenkin unholaan, ja tässä välissä Jan on touhunnut paljon muuta, lihonut hieman ja pidentänyt kuonoaan. Aivan ensimmäisessä akvarellimaalauksessaan Jan opettelee lukemaan. Ajattelin sen valmiiksi saatuani, että näitä täytyy tehdä lisää. Vuonna 2018 pidinkin Joensuun kirjastolla pienen näyttelyn, jossa Jääkarhu Jan -kuvitusten alla kulki pieni satu hänen seikkailuistaan.

Tänään toteutin viimein Jääkarhu Janin uimahyppy -kuvituksen. Jan on tehnyt minuun lähtemättömän vaikutuksen. Olen oppinut hänen kanssaan hurjasti akvarellien käytöstä ja siitä, että kaiken ei tarvitse olla aivan täydellistä ollakseen kaunista. Akvarellien käyttäytymistä on mahdotonta täysin ennustaa. Juuri siksi se on paras väline jääkarhu Janin kuvaamiseen. En minäkään vielä tiedä, mitä hän huomenna puuhaa.

Ihanaa Joulun odotusta kaikille!