Näyttelyvierailu – inspiroiva teos

Vierailin Young Arctic Artists, Fight/Kamppailu -näyttelyssä Galleria Napassa. Jostakin syystä teokset eivät liikauttaneet minua syvästi. Olin ehkä väsynyt tai muuten vääränlaisessa mielentilassa näyttelyvierailulle. Teoksista huokuivat kuitenkin kädentaidot ja tekemiseen käytetty aika. Ne ovat piirteitä, joita taiteessa suuresti arvostan. Näyttely oli myös tunnelmaltaan ja estetiikaltaan yhtenäinen. Teokset sopivat yhteen, vaikka olivat eri tekijöiden toteuttamia.

Åsne Kummeneje Mellem on Kveenitaiteilija. Hänen teoksensa I Never Learned My Mother Tongue (2021) oli vaikuttava ison kokonsa vuoksi. Iso kivijäkälällä värjätty villakangas oli ripustettu seinälle niin, että se muodosti ryöppyävän massan. Jäin pohtimaan, kuinkahan paljon jäkälää sen värjäämiseen on tarvittu. Teos on vaatinut materiaalintuntemusta ja kädentaitoja sekä reilusti vaivannäköä.

Teos tuo mieleeni taistelun verellä tahrimat vaatteet, koska väri on epätasainen ja punaruskea, ja näyttelyn otsikko on kamppailu. Kiinnitys seinään ei ole huolellinen, mikä vähän latistaa kokemusta. Teippi pilkistää kankaan takaa. Olen aika tarkka tällaisista pienistä yksityiskohdista. Voin hieman samaistua teoksen nimeen. Isäni kieli on jäänyt itselleni vieraaksi, ja voin ymmärtää, että voi tehdä kipeää, jos yhteys omiin juuriin puuttuu tai on vajaa.