Ympäristötaide

David Popa on muraalimaalari, joka tekee myös teoksia luontoon. Tehdessään teoksia kallioon hän käyttää luonnollisiä pigmenttejä, jotka huuhtoutuvat sateiden ja aaltojen myötä pois ympäristöä vahingoittamatta. Taide voidaan jakaa kolmeen ryhmään sen paikkasuhteen mukaan: paikkaa hallitsevaan, paikkaan soveltuvaan ja paikan määrittelemään taiteeseen. Luokittelisin teoksen Born of Nature paikkaan soveltuvaksi taiteeksi. Popa hyödyntää kallion pinnan muotoja ja ympäröivää vesistöä teoksessa, mutta värit ja työvälineet eivät ole lähtöisin lähiympäristöstä.

Popan teos kiinnitti huomioni, koska se ravistelee ensimmäisenä mieleen tulevia käsityksiäni ympäristötaiteesta. Ympäristötaide voi olla muutakin kuin oksista, lehdistä, lumesta tai muusta luonnosta löytyvästä materiaalista tehtyä.

Omassa teoksessani tavoittelin huomaamattomampaa, paikan määrittelemää teosta, joka häviäisi ajan myötä itsestään jälkiä jättämättä. Popan maalauksesta inspiroituneena päätin toteuttaa teokseni Kemijoen rantakivikkoon kohtaan, josta pääsee laskeutumaan veteen. Löysin paikan Viirinkankaalta kävelyllä ollessani. Rantakivikko löytyy pieneltä mäntymetsäalueelta, jossa on vanha sodanaikainen saksalaisten rakentama bunkkeri ja kävelypolkuja. Alue on nykyään ja todennäköisesti tulevaisuudessakin ulkoilu- ja virkistyskäytössä ja sieltä löytyy myös uimaranta. Männykkö on kuin pieni rajattu hengähdyspaikka kaupungin keskellä.

Leikittelin ensin kahdella joesta löytyneellä kivellä, jotka asettelin kuin katsomaan kohti kohti horisonttia. Vesi oli hyytävän kylmää, joten odotin isomman teoksen toteutusta varten muutaman päivän lämpimämpää säätä. Se osoittautui virheeksi. Veden pinta oli noussut yllättävän paljon, mikä vaikeutti teoksen toteutusta. Myös aurinkoinen sää vaikeutti teoksen kuvaamista ja tuulen aiheuttamat pienet aallot liikuttelivat asettelemiani kiviä yllättävän nopeasti pois paikaltaan.

Lopputuloksesta tuli kuitenkin toiveideni mukainen, hieman jännittävä, kysymyksiä herättävä teos, jota rantapolulla kulkija ei välttämättä huomaa, jos ei kunnolla katsele ympärilleen. Videon jälkeen on vielä kuvia paikasta, tekoprosessista ja aiemmasta kahden kiven teoksesta, jonka purin heti pois, ettei kukaan kompastuisi niihin polulla. Toiseksiviimeisessä kuvassa näkyy, kuinka kaksi päivää teoksen toteutuksen jälkeen kaikki jalanjäljet ovat huuhtoutuneet pois ja vesi on yllättäen jälleen laskenut.