Installaatio

Tila-aikataiteen etäkurssilla Lapin yliopistossa tehtävänämme oli ensin tutustua installaatiotaiteeseen ja toteuttaa sen jälkeen oma teos kotoa löytyvistä tarvikkeista.

Tutkiessani installaatiotaidetta verkossa törmäsin Baptiste Debombourgin töihin. Pidän niistä niiden suuren koon ja vaikuttavuuden vuoksi. Hän myös käsittelee materiaalia yllättävällä tavalla. Lasista tulee kuin vettä ja seinät voisivat olla epätasaista kallion pintaa. Tai sitten joku tai jokin on muratutumassa niistä läpi. Tekijänoikeussyistä en voi laittaa kuvaa teoksesta omaan blogiini, joten liitän tähän linkin taiteilijan verkkosivuille. Minuun vaikutuksen tehnyt teos on heti etusivulla.

http://www.baptistedebombourg.com

Omasta teoksestani ei pitänyt tulla kantaaottava, mutta niin kuitenkin kävi melkein vahingossa. Taidealalla ja monella muullakin alalla työpanoksesta tarjotaan usein palkkioksi rahan sijaan näkyvyyttä, kokemusta tai ammattitaidon kartuttamista. Vaikka kuinka yritän ajatella, ettei raha ole minulle tärkeää, tarvitsee ihmiskeho kuitenkin ravinnon, suojan pään päälle ja muita välttämättömyyksiä. Ne kaikki maksavat rahaa.

Teoksen toteutus voi vaikuttaa helpolta ja yksinkertaiselta, mutta pahin onkin vasta edessä – auki revityn työkalupakin siivoaminen ja ruuvien lajittelu takaisin omiin pusseihinsa. Taidanpa keittää ensiksi kahvit ja maistella vähän ruuvinväännintä.

Keittiössäni tikittää oikeasti seinäkello, joka antaa oman tunnelmansa teokselle. En saanut sitä kuitenkaan äänitettyä, koska ilmastoinnin pöhinä häiritsee liikaa. Nappasin äänen ilmaisesta äänipankista Mixkitistä.

Ja sitten eikun siivoamaan… Alla kuvissa sotku, joka syntyi tekoprosessin aikana sekä keittiö normaalissa ulkoasussaan.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.